De vraag

Een particuliere hogeschool benaderde ons met de vraag of het mogelijk was om in alle gangen, vides, trappenhuizen enz.  goede achtergrondmuziek te laten klinken.  Let wel het ging hier om vijf lokaties in Nederland, met veel verschillende gebouwen. Een wens was tevens om die muziek qua inhoud (genre, hitpositie, uitvoerenden, etc). vanuit één punt te kunnen besturen.

De oplossing

Deze vragen zijn een uitdaging als je uitgaat van het gebruikelijke audio systeem dat wordt toegepast in warenhuizen, winkelcentra etc. Wij zochten en vonden een oplossing door gebruik te maken van “audio over IP”. In een paar waarden is dat de techniek die het mogelijk maakt om geluid verliesvrij te transporteren via Internet en/of een intern computernetwerk.

Wij hebben na een eigen vóóronderzoek de klant eerst geadviseerd wat de voor en tegen argumenten zouden zijn van een systeem voor zoals dat heet “ambient music”. Daarnaast hebben wij enkele testen uitgevoerd i.s.m. de importeurs van deze “gear” om te onderzoeken of dit in de specifieke situaties toepasbaar zou zijn.

De aanpak

In alle vestigingen hebben wij een systeem gebouwd, waarbij het mogelijk werd om vanuit het hoofdkantoor een playlist te genereren, die vervolgens beschikbaar komt voor alle plaatsen waar deze hogeschool gevestigd is. Het eerste deel van het muzieksysteem bestaat uit een combinatie van apparaten die de playlist via een webserver importeren (Barix Exstreamer©). Deze playlist met muziek wordt gesaved en weer afgespeeld op de gewenste dagen en tijden. In alle plafonds cq op de wanden van de trappenhuizen monteerden wij hq speakers (Extron©). En om het geluid van de input naar de luidsprekers tekrijgen en te versterken, maakten wij gebruik van het Dante© systeem en aangepaste versterkers van het merk Monacor©. Hierdoor was het niet nodig om een klassiek systeem van microfoonkabels, boosters enz. enz. te installeren. Wij maakten gebruik van het besstaande data netwerk